TAKMER 240 DETÍ NA PREŠOVSKEJ DETSKEJ UNIVERZITE „KOPNE MÚZA“

09.07.2024 Prešov

Prešov, 08. 07. 2024 – Na Prešovskej univerzite v Prešove (PU) sa dnes imatrikuláciou začal 17. ročník Prešovskej detskej univerzity (PDU), ktorá vyvrcholí v piatok 12. júla slávnostnou promóciu. Organizátori sa tento rok pri výbere témy s názvom „Keď ťa kopne múza“ nechali inšpirovať múzami z gréckej mytológie.
 
Okúsiť študentský život a dozvedieť sa veľa zaujímavého počas jedného prázdninového týždňa sa rozhodlo 239 detí, z toho 155 v rámci študijnej skupiny bakalárček a 84 študentov skupiny magisterček. Nosnou témou tohtoročnej PDU je umenie v rôznych podobách – od stredovekých remesiel ako je hrnčiarstvo, výroba erbov, krúžkového brnenia, cez umenie kaligrafie až po hravé experimenty s farbami. „Deti v sebe objavia Leonarda da Vinciho, pozrú sa okienkom do histórie, zahrajú sa na malých architektov. Múza bude učiť deti písať poéziu – zapojíme aj umelú inteligenciu, múzu si budú obliekať,múzou sa stanú hviezdy vo vesmíre, nezabudneme na múzu po európsky v súvislosti s výročím vstupu SR do EÚ,“ priblížil informácie z programu bakalárčekov Martin Javor, jeden z hlavných organizátorov PDU. Malých vysokoškolákov čakajú jazykovo zamerané workshopy ako Španielske umenie či múza od Francúza, ale i rozmanité športové aktivity.
 
Objavia taktiež podmorský svet, prácu s kameňom a drevom, spoznajú Tháliu v divadle a pred ním a budú putovať za deviatimi múzami. „Naši magisterčekovia sa stretnú s múzami histórie aj súčasnosti mesta Prešov. Stretnú sa s múzami a hviezdami médií, kultúry, športu, ale aj tými na oblohe. Budeme si pripomínať, že sa celý život učíme a bude nás zaujímať, čo je pre našich študentov múzou.
 
Aj tento rok budeme tvoriť rozprávkové príbehy, ktoré malí vysokoškoláci doplnia vlastnými ilustráciami,“ ozrejmila Lenka Pasternáková, riaditeľka Ústavu pedagogiky, andragogiky a psychológie Fakulty humanitných a prírodných vied PU, ktorá zastrešuje v rámci PDU študijný program magisterček.
 
Bakalárčekovia aj magisterčekovia absolvujú taktiež návštevu Krajskej galérie v Prešove a výnimočne kvôli deťom bude umožnená aj prehliadka budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Súčasťou programu bude i burza kníh formou swapu (výmena jednej knihy za druhú). „Aj tento rok máme na zreteli, že deti sú tým najúprimnejším publikom, ale i najprísnejším kritikom. Pre nás bude ocenením, keď sa s nimi na detskej univerzite stretneme aj o rok. Moje veľké poďakovanie patrí všetkým lektorkám a lektorom,
tútorkám a tútorom, ktorí vytvárajú príjemnú atmosféru počas tohto vzdelávacieho programu,“ uzavrela Lenka Pasternáková.
***
Na PDU sú vytvorené dve študijné skupiny „bakalárček“ (žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ) a „magisterček“ (žiaci 5. – 9. ročníka ZŠ, resp. zodpovedajúcich tried 8-ročných gymnázií),  pričom vyučovanie bude prebiehať každý deň od 8:00 do 16:00 hod. O malých vysokoškolákov sa počas celého týždňa bude starať 58 tútorov z radov študentov univerzity a viac ako 40 lektorov – pedagógov. Deti budú rozdelené do menších farebne rozlíšených skupín a jednotlivé aktivity budú realizované vo veľkých prednáškových aulách, átriách, ale tiež vo vonkajšom prostredí.

Anna Polačková
 

Vyberte región

mark